Infolinia
i profesjonalne doradztwo

+48 531 951 825
+48 531 951 825
PolskiAngielski

Odżywki & suplementy

Waluta:

Hity sklepowe

San Fierce Domination 179 g 2 opakowania

San Fierce Domination 179 g 2 opakowania

98,00 zł70,00 zł
Daje efekt pompy mięśniowej Buduje masę oraz siłę mięśniową Zwiększa poziom glikogenu w mięśniach Podnosi poziom energii W tym zestawie mamy dla was dwa opakowania SAN FIERCE DOMINATION, w tym drugie po ekstremalnie niskiej cenie: TYLKO 21 zł!! Oszczędzasz…
SAN BCAA + OUT RAGE + IHS IRON TEST

SAN BCAA + OUT RAGE + IHS IRON TEST

132,90 zł100,00 zł
  zestaw podnoszący poziom testosteronu, przeznaczony na cieżkie treningi siłowe zestaw składa się z: SAN BCAA PRO LOADED 114 g + IRON HROSE IRON TEST 90 tabl + NUTREX OUT RAGE SHOT w zestawie taniej!! oszczędzasz 32,90 zł     zapobiega…
» » Fakty na temat węglowodanów

Fakty na temat węglowodanów

Data dodania: 14-12-2015 Zastosuj te fakty na temat węglowodanów, aby zbudować własny profil żywieniowy, który będzie unikatowy dla twojego ciała. 

1) Węglowodany wolnowchłanialne są naturalne
Wolnowchłanialne węglowodany, takie jak słodkie ziemniaki, brązowy ryż, fasola, owoce pochodzą prosto od matki natury. Nie są produkowane w zakładach przetwórstwa żywności. Naturalne węglowodany są naładowane składnikami odżywczymi i błonnikiem. Powodują stosunkowo powolny wzrost stężenia glukozy we krwi i skromne uwalnianie insuliny. Powinny być twoim pierwszym wyborem jako źródło paliwa dla energii i wzrostu.

2) Szybkowchłanialne węglowodany wytwarza człowiek
Cukier rafinowany jest szybko trawiony. Ogólnie rzecz biorąc, im więcej przetwarzania uczestniczy w produkcji żywności węglowodanowej, tym szybciej się trawi. Bułki, białe pieczywo, biały ryż, ziemniaki puree, babeczki beztłuszczowe, płatki śniadaniowe, ciastka ryżowe, soki owocowe wymagają jednego lub więcej etapów przetwarzania w ich produkcji. Stwarza to węglowodan, który dociera do krwiobiegu szybciej niż węglowodany wolnowchłanialne i wytwarza skok insuliny, który jest niepożądany przez większość trenerów, z wyjątkiem bezpośrednio po treningu.

3) Kulturyści z nadmiarem tkanki tłuszczowej potrzebują wolnowchłanialnych węglowodanów
Podczas jedzenia węglowodanów organizm reaguje uwalniając hormon - insulinę. Insulina pomaga pobudzić twój trening przez wpychanie glukozy (podstawowej jednostki energii znajdującej się w węglowodanach) do mięśni. Insulina pomaga również transportować białka do mięśni, prowadząc do wzrostu. Minusem spożywania zbyt dużej ilości szybko trawionych węglowodanów jest i wywoływania uwalniania insuliny jest to, że ułatwia konwersję ewentualnego nadmiaru węglowodanów w tłuszcz. Rozwiązaniem jest wybieranie naturalnych węglowodanów i spożywać je w ilościach i w czasie, który odpowiada i wspiera twoje cele. 

4) Szczupli kulturyści łamią schematy
Pożywienie, takie jak nisko tłuszczowe pieczywa, biały chleb, płatki śniadaniowe są zazwyczaj niedostępne dla kulturystów, ale mogą być używane okazjonalnie przez hard gainerów - szczupłe osoby, które mają problem z nabraniem masy ciała. Wymagają oni wiele węglowodanów - a także białka i zdrowych tłuszczów - aby rosnąć. Węglowodany pomagają im utrzymać środowisko anaboliczne. Przetworzona żywność wywiera większy wzrost insuliny niż naturalne produkty spożywcze, a także pomaga zwiększyć apetyt. Dla hard gainerów, utrzymanie stymulowania apetytu jest kluczowe, by nabrać masy ciała.

5) Spożywaj przed treningiem węglowodany wolno i średnio wchłanialne
Podczas treningu twój organizm zużywa węglowodany, by mieć energię. Twoje mięśnie polegają na węglowodanach zmagazynowanych w mięśniach. Organizm wykorzystuje również węglowodany, które są nadal we krwi po ostatnim posiłku. Posiłek poprzedzający trening powinien zawierać węglowodany wolnotrawiące lub mieszankę wolno i średnio trawiących. Wolnowchłanialne węglowodany mogą zapobiec "awarii" podczas treningu, a organizm może korzystać z niektórych z tych węglowodanów, jako paliwo, gdy glikogen w mięśniach się wyczerpie. Węglowodany, które trawią się nieco szybciej to banany. ziemniaki, brązowy ryż, pomarańcze, sok pomarańczowy, makaron.

6) Po treningu
Posiłek po treningu powinien być bogaty w węglowodany, szczególnie szybkowchłanialne. Przyjmowanie wielu wolno i szybko trawionych węglowodanów napędza poziom insuliny w czasie, gdy mięśnie są najbardziej wrażliwe w tej kwestii. Ten podwyższony poziom insuliny wynikający z posiłku potreningowego przełącza organizm ze stanu katabolicznego do stanu anabolicznego(wzrostu mięśni).

Przejdź do strony głównej