Infolinia
i profesjonalne doradztwo

+48 531 951 825
+48 531 951 825
PolskiAngielski

Odżywki & suplementy

Waluta:

Hity sklepowe

Iron horse Iron test standard 90 tab.

Iron horse Iron test standard 90 tab.

99,00 zł45,00 zł
Poprawia libido i przeciwdziała impotencji Zapobiega objawom zmęczenia oraz przetrenowania Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego Powoduje przyrost suchej masy mięśniowej Data ważnosci 19:12:2016 IRON TEST Standard jest kompleksowo…
BSN DNA CREATINE GLUTAMINE BCAA

BSN DNA CREATINE GLUTAMINE BCAA

158,00 zł145,00 zł
czysta glutamina, czysta kreatyna oraz czyste BCAA z linii bsn dna zwiększ swoją siłę, popraw regenerację, rozwiń lepszą muskulaturę zestaw zawiera BSN DNA bcaa 200 g bsn dna glutamine 309g bsn dna creatine 216 g w zestawie taniej! oszczędzasz 13…
» » Jak wybrać idealne białko?

Jak wybrać idealne białko?

Data dodania: 12-11-2015 Przy tak wielu obecnych na rynku białkach w proszku nie lada orzechem do zgryzienia jest wybór tego jedynego. Jak sobie poradzić z tym problemem? Oto kilka prostych wskazówek, które mam nadzieję, że pomogą ci dopasować właściwe dla twoich potrzeb białko.

Lubię myśleć, że żyjemy w "złotej erze" dla białka. Białko nigdy wcześniej nie było tak popularne, jak obecnie,  Niezmiernie jestem zadowolony, że ludzie wszędzie zaczęli wreszcie pojmować moc tego potężnego makroskładnika. Białko jest podstawowym budulcem, który pomaga w rozwoju, utrzymaniu i naprawie mięśni. Nie można zaprzeczyć, że wpływa bezpośrednio na siłę, wydajność i budowę ciała.

Jako dietetyk, uważam, że to ciekawe, że tak wiele mitów na temat białka pojawia się i znika , w tym twierdzenie, że Zalecane Dzienne Spożycie (RDA) było  idealne dla wszystkich osób dorosłych, niezależnie od tego, ile podejmowali wysiłku fizycznego oraz stwierdzenie, że przekraczanie RDA białka mogłoby stanowić zagrożenie dla kości i nerek. Oczywiście wiele się zmieniło. Stało się jasne, że osoby, które regularnie ćwiczą potrzebują więcej białka niż RDA i to wyższe spożycie jest całkiem bezpieczne.


Aczkolwiek, przy tak wielu suplementach proteinowych obecnych na rynku, jednym z najczęściej zadawanych mi pytań jest: które z nich kupic? Poniżej znajduje się kilka wskazówek, które pomogą ci wybrać odpowiedni rodzaj białka i produkt pod względem twoich osobistych celów.

BIAŁKO: KRÓL SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Białko stanowi około 80% masy mięśniowej (jeśli nie bierzemy pod uwagę wody) i jest odpowiedzialne za strukturę i działanie mięśni. Oprócz pokarmów wysokobiałkowych, wielu sportowców polega na suplementach białkowych, aby pomów w optymalizacji masy mięśniowej, siły i wydajności. Lecz, jeśli chodzi o suplementy białkowe, najważniejsze jest to, że nie wszystkie białka są jednakowo wytwarzane. Zanim przejdziemy do różnych rodzajów białek, spójrzmy szybko, jak białka są sklasyfikowane:
  • KONCENTRATY: stężenie i przetwarzanie białka w postaci proszku może dawać różne kompozycje, w zależności od usuwania częścii "nie białkowych". Na przykład, koncentraty białka zawierają około 70 - 80 procent białka, a pozostały procent to węglowodany, minerały, woda i tłuszcze
  • IZOLATY: izolaty białka zawierają 90 procent białka
  • HYDROLIZATY: termin białko hydroiizowane lub hydrolizaty odnosi się do obecności częściowo strawionych bialek, w tym polipeptydów i peptydów. "Częściowe strawione" może brzmieć dość niepożądanie, ale w rzeczywistości może to być bardzo korzystne. Oprócz dostarczania aminokwasowych budulców, peptydy mogą mieć dodatkowe działanie w organizmie.

alt
TWÓJ PROGRAM PROTEINOWY

Istnieje kilka rodzajów białek do wyboru, każdy w własnym unikalnym aspektem i bagażem potencjalnych korzyści. Jeśli chodzi o białka, to proszkowane, mleko, jaja i groch są wśród najbardziej pożądanych.

BIAŁKO SERWATKOWE
Serwatka jest najbardziej popularnym suplementem białkowym, ponieważ wykazano, że wspiera rozwój mięśni i utratę tłuszczu. Jest trawione i wchłaniane szybciej niż pozostałe białka, co czyni ją idealnym wyborem do spożycia zarówno tuż przed oraz zaraz po treningu.

Serwatka stanowi około 20 procent białka w krowim mleku i ma najwyższą zawartość BCAA, w tym około 11 procent leucyny i 9 procent łącznej izoleucyny i waliny, dając stosunek 2:1:1.

Leucyna jest bardzo pożądanym aminokwasem, gdyż odgrywa bezpośrednią rolę w optymalizacji produkcji białek mięśniowych po wyczerpującym treningu oraz w odpowiedzi na posiłek białkowy, zwiększając aktywację ścieżki mTOR. Ponadto, serwatka jest prawdopodobnie najbardziej termogenicznym białkiem. Ma to prawdopodobnie związek z silniejszym wpływem na syntezę białek.

KAZEINY

Kazeina, główne białko znajdujące się w mleku, jest wolno trawiącym się białkiem - zwłaszcza w porównaniu z serwatką. W zależności od tego, ile spożyjesz, może minąć sześć godzin, aby organizm w pełni strawił i wchłonął kazeinę, co sprawia, że to białko jest wspaniałe do podtrzymania stałej dostawy aminokwasów do mięśni.

Mimo, że wykazuje niższe właściwości anaboliczne lub bezpośredni wpływ na budowę mięśni, w porównaniu do serwatki, to kazeina jest dobrym źródłem BCAA oraz glutaminy, która pomaga ograniczyć rozpad białek mięśniowych.

Ze względu na swoje właściwości wolnego trawienia, kazeina jest często zalecana przed pójściem do łóżka lub między posiłkami, zarówno sama jak i z innymi białkami.

BIAŁKO MLEKA
Jest świetne dla przyspieszenia regeneracji po intensywnym wysiłku fizycznym. Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w naturalnym stosunku 80/20  kazeiny do serwatki, co pozwala na szybkie i stałe uwalnianie aminokwasów niezbędnych dla wzrostu mięśni.

Koncentraty i izolaty białka mleka są powszechne w mieszankach białkowych w proszku, kremowych białkach gotowych do picia i batonach proteinowych.

BIAŁKA JAJ
Białka jaj robią obecnie poważny comeback od kiedy oddalone zarzuty, że odgrywają rolę w występowaniu chorób serca. Białko jaj znajdujące się w proteinowych proszkach to przede wszystkim izolaty z białka jaj. Stanowią doskonałą alternatywę dla osób z alergią na mleko.

Białko jaja jest również na szczycie w swojej klasie, jeśli chodzi o jakość. Z wynikiem 100 w indeksie wartości biologicznej (BV), białko jaj zawiera wszystkie podstawowe aminokwasy potrzebne do syntezy  białka i są łatwo przyswajalne przez organizm.


BIAŁKA GROCHU
Być może nie jest tak popularne, jak jego odpowiedniki, białka grochu są świetną alternatywą dla wegetarian i osób z alergią na nabiał i jajka. Nie tylko jest hipoalergiczne, jest bogate w BCAA oraz szczyci się 98% skutecznością trawienia - co zmaczy, że organizm jest w stanie wykorzystać i przetworzyć większość aminokwasów z porcji. To sprawia, że białko grochu jest znacznie lepsze niż inne roślinne białka w proszku, które mogą być trudne do strawienia i nie są dobrze wykorzystywane przez organizm.


CELE I CZAS BIAŁKA
Większość dietetyków sportowych zgadza się, że sportowcy i osoby, które ciężko trenują na siłowni powinno objąć białko szczególną troską odżywczą przez cały dzień.  Dobra zasadą jest, aby wyznaczyć cel w okolicach 20-30% wszystkich kalorii lub 1 gram na funt beztłuszczowej masy ciała - albo docelową beztłuszczową masę ciała - z personalizacją opartą na poziomie kalorii i częstotliwości posiłków.

Ponadto, każdy posiłek powinien być na bazie białka, przy czym spożycie białka powinno być na poziomie 25-30 gram co trzy godziny. To pomoże zoptymalizować syntezę białek mięśni w ciągu dnia. Ponadto, nadal istnieją trzy główne cele posiłkowe w ciągu dnia, przy których białko jest kluczowe:


ŚNIADANIE
W ciągu nocy rozpad białek mięśniowych zwiększa się, a straty mogą wynosić nawet 5-15 gramów w zależności od wielkości ciała i diety w ciągu dnia aż do pory snu. Białka i niektóre węglowodany są pierwszą rzeczą rano, która pomoże odwrócić ten negatywny wpływ na białka mięśni i stymulować syntezę białek mięśni. Dobij do co najmiej 25 - 30 gramów białka na śniadanie, ponownie w zależności od wielkości ciała, rodzaju białka i ogólnego założonego spożycia białka na dzień.
alt
PRZED/PO TRENINGOWY POSIŁEK
Męcząca sesja treningowa może zwiększyć zarówno syntezę i rozpad białek mięśniowych. Twoim celem jest zmaksymalizowanie tego pierwszego i zminimalizowanie tego drugiego za pomocą białek oraz niektórych węglowodanów, zarówno przed jak i po treningu. Jak przy śniadaniu, postaraj się o 25 - 30 gramów białka.

PRZED SNEM
Podczas nocy, w stanie "niedokarmienia", równowaga mięśniowo-białkowa przesuwa się w stronę rozpadu niż syntezy, żeby generować wolne aminokwasy, które napędzą organizm. Spożywanie conajmniej 20 gramów kazeiny lub mieszanki serwatki z kazeiną albo mniejszej ilości białka z BCAA, a dokładniej z leucyną, pomoże utrzymać wyższą syntezę białek mięśniowych podczas snu.

 
Przejdź do strony głównej