Infolinia
i profesjonalne doradztwo

+48 531 951 825
+48 531 951 825
PolskiAngielski

Odżywki & suplementy

Waluta:

Hity sklepowe

OLIMP XPLODE BCAA 1KG + OLIMP BOOM + BSN KARNISTER

OLIMP XPLODE BCAA 1KG + OLIMP BOOM + BSN KARNISTER

160,00 zł140,40 zł
  zestaw zawiera BCAA XPLODE 1 KG truskawkowy oraz baton boom czekoladowy i karnister bsn karnister gratis!!       Zahamowanie katabolizmu powysiłkowego Odbudowa zasobów energetycznych Zwiększenie siły mięśni Rozwój nowej masy mięśniowej…
DuoLife 100% Naturalny, kompletny płynny Aloes 750mli

DuoLife 100% Naturalny, kompletny płynny Aloes 750mli

97,00 zł
spowalnia proces starzenia naturalnie oczyszcza z toksyn stymuluje układ odpornościowy reguluje gospodarkę wodną organizmu DuoLife Aloes to naturalne źródło zdrowia i urody. Jest doskonałym rozwiązaniem dla osób poszukujących sposobu na jak najdłuższe…
» » Przestań ignorować błonnik

Przestań ignorować błonnik

Data dodania: 07-10-2015 WHO zaleca spożycie 20–40 g błonnika dziennie w ramach profilaktyki wielu chorób cywilizacyjnych (nowotworów, cukrzycy, miażdżycy, chorób serca, otyłości). Błonnik ma także właściwości odchudzające. Dlaczego warto jeść błonnik i jak wpływa na nasz organizm?

Społeczność kulturystów kładzie intensywny nacisk na makroskładniki: białka dla mięśni, węglowodany dla uzyskania masy. Dyskusja wokół białka polega na sporach: izolat czy koncentrat, szybko czy wolno uwalniane. Tymczasem rozmowa wokół węglowodanów dotyczy indeksu glikemicznego oraz proste czy złożone. Ale wielu kulturystów ignoruje lub nie docenia jeden szczególny rodzaj minimalnie kalorycznego węglowodanu, który może mieć faktycznie znaczący wpływ na twoją kondycję: BŁONNIK.

Obecnie wiadomo, że spożywanie błonnika ma głębokie pozytywne działanie na organizm. Skutki obejmują: utratę tłuszczu na rzecz mięśni, utratę masy ciała w wyniku zmniejszonej absorpcji tłuszczu, obniżenie cholesterolu, co prowadzi do poprawy zdrowia serca i zmniejszenie stężenia glukozy we krwi po posiłku, co pomaga zapobiec wystąpieniu cukrzycy. Do 1970 roku nie było o tym wiadomo. Niestrawne fragmenty żywności pochodzenia roślinnego były nazywane błonnikiem. Nikt nie zdawał sobie sprawy, że błonnik oferuje jakieś wymierne korzyści fizjologiczne, aż naukowcy z Wielkiej Brytanii i RPA opublikowali badania wskazujące, że ludność z krajów słabo rozwiniętych, która spożywa więcej błonnika niż populacje "zachodnich diet", cierpi na mniej chorób przewlekłych i ma lepszy skład ciała niż ich zachodni odpowiednicy. Dzisiaj WHO zaleca spożywanie od 20 do 38 gramów błonnika dziennie, w zależności od wieku, płci i poziomu aktywności. Ale co to oznacza dla ludzi, którzy chcą budować mięśnie zwiększyć swój rozmiar? Dlaczego błonnik stał się niezbędnym komponentem żywności i suplementacji?
alt
Błonnik występuje we wszystkich produktach roślinnych. W naturze rozpuszczalny błonnik można znaleźć między innymi w soi i innych roślinach strączkowych, owsie, jęczmieniu, życie, jabłkach i innych owocach, orzechach, brokułach, kukurydzy, marchwi i innych warzywach. Nierozpuszczalny błonnik znajduje się w pełnoziarnistych produktach, pszenicy, skórce ziemniaków, fasoli, kalafiorze czy cukinii. W przeciwieństwie do innych składników odżywczych, które rozkładają się na proste tłuszcze i cukry w jelicie (podnosząc tym samym poziom glukozy, tłuszczu i ciśnienie krwi), błonnik nie może być rozłożony przez enzymy jelitowe; dostaje się do jelita grubego w niezmienionej postaci chemicznej.

 
Najnowsze technologie i techniki przetwarzania umożliwiły niektórym naturalnym błonnikom zostać wyizolowanymi, skoncentrowanymi, a następnie zmodyfikowanymi, aby nadać im doskonałe właściwości funkcjonalne i fizjologiczne. Wśród nich jest rozpuszczalny błonnik kukurydziany i skrobia oporna. To właśnie te błonniki są zwykle dodawane do suplementów odżywczych lub batonów, aby zapewnić  korzyści zdrowotne płynące z naturalnego błonnika.

Wiele związków roślinnych można sklasyfikować jako "błonnik", a ten z kolei może być rozróżniony na rozpuszczalny i nierozpuszczalny, w zależności od sposobu ich działania na organizm. Spożycie różnych typów błonnika skutkuje różnymi korzyściami metabolicznymi i zdrowotnymi. Nierozpuszczalny błonnik, taki jak otręby, spowalnia opróżnianie żołądka, co powoduje zmniejszenie głodu i niewielką utratę wagi kosztem tkanki tłuszczowej i ochrania masę mięśniową. Ostatnie badania wykazały, że nierozpuszczalny błonnik jest powiązany z regulacją poziomu cukru we krwi, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu zakłócając jego absorpcję oraz zmniejsza ilość tłuszczu, który organizm może wchłonąć. Wszystko to zmniejsza możliwość wystąpienia choroby serca spowodowanej przez gromadzenie się cholesterolu i tłuszczu w tętnicach.

Błonnik rozpuszczalny, w tym skrobia oporna, kukurydza i inne podobne związki zwane oligosacharydami są rozbijane (fermentowane) do krótko - łańcuchowych kwasów tłuszczowych przez bakterie. jelitowe w okrężnicy. Te kwasy tłuszczowe są wchłaniane z dolnego przewodu żołądkowo - jelitowego i dostarczają paliwo do komórek ściany jelitowej, tym samym utrzymują okrężnicę w dobrym stanie. Brak rozpuszczalnego błonnika zagraża komórkom jelita i może prowadzić do choroby jelit, w tym raka jelita grubego. Ponadto i przede wszystkim. fermentacja wzmacnia bakterie jelitowe, które są korzystne dla zdrowia danej osoby i zmniejsza te bakterie, które nie są korzystne. Jest to działania probiotyczne. Jest to ważne, ponieważ te szkodliwe bakterie były związane ze wzrostem raka jelita grubego. Ponadto niektóre kwasy tłuszczowe powstałe w wyniku fermentacji rozpuszczalnego błonnika będą absorbowane do krwiobiegu, a uważa się, że dostarczają energii do budowy nowych mięśni. Jeden z tych kwasów tłuszczowych w szczególności - maślan - wiąże się z całą masą korzyści metabolicznych, jak wykazały ostatnie badania na zwierzętach. Maślan jest związany z wyższym utlenianiem tłuszczów i zwiększoną tolerancją na insulinę, co pomaga promować niższą tkankę tłuszczową.
alt
Więc jeśli na poważnie myślisz o przejęciu kontroli nad swoim odżywianiem, spójrz głębiej niż tylko na podstawowe węglowodany i białka. Niezależnie od diety, niezależnie czy jesteś kulturystą, amatorem czy okazjonalnym sportowcem, to spożywanie odpowiedniej ilości błonnika (zarówno z warzyw, owoców, zbóż lub suplementów) przyczyni się do poprawy stanu zdrowia i zwiększy twoją wydajność.

Przejdź do strony głównej